Finomságokat keresgél

péntek, augusztus 7

Rakott karfiol




A karfiolt legtöbbször rakva készítem, többféle módon.


Hagyományos rakott karfiol

Hozzávalók:
1kg karfiol
40 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2-3 dl tejföl
5 dkg zsír
zsemlemorzsa
fűszerek (só, bors, piros paprika)

A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm. Egy fej apróra vágott hagymát megdinsztelek, majd kb. 40 dkg darált húst adok hozzá. Sózom, borsozom, megszórom piros paprikával. Én még egy kis érős paprikát is adok hozzá, jól fűszerezve szereti a családom.
Egy jénait kizsírozok, meghintem zsemlemorzsával és belerakom a karfiol felét. Sózom, borsozom, meglocsolom tejföllel.Erre kerül a darált hús, majd befedem a maradék karfiollal (sózom, borsozom) és jól meglocsolom tejföllel. Sütőben kb. fél óra alatt elkészül.


Sajttal rakott karfiol

Hozzávalók:
1 kg karfiol
5 dkg zsír
zsemlemorzsa
3 főtt tojás
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt.
fűszerek (só, bors)

A karfiolt sós vízben megfőzöm, leszűröm. Egy kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba a következőképpen rakom le: egy sor karfiol, rá a szeletelt tojás, meglocsolom tejföllel és megszórom reszelt sajttal. Így folytatom a rétegezést, ameddig az anyagok a tálba kerülnek. Az utolsó karfiol sort megszórom morzsával, lelocsolom tejföllel és reszelt sajttal beterítem.
Középmeleg sütőben sütöm.


Rakott karfiol burgonyával, tojással

Hozzávalók:
1 kg karfiol
4 főtt tojás
30 dkg főtt burgonya
2 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
3 dkg zsír
zsemlemorzsa
fűszerek (só, bors)

A karfiolt sós vízben megfőzöm. Egy tűzálló tálat kizsírozok és meghintem morzsával. Legalulra egy sor karikára vágott főtt burgonyát teszek, erre egy sor tojáskarikát, majd a főtt, lecsurgatott karfiolt. Ráöntöm a tejföllel elkevert tojásokat és megszórom reszelt sajttal. Addig folytatom a rétegezést, amíg az anyagok elfogynak. Tetejére tejföl és reszelt sajt kerül. Sütőben pirosra sütöm.




Nincsenek megjegyzések: