Közeledik a szilvalekvár főzésének időszaka. Tavaly rengeteg szilva volt, sok lekvárt főztem. Az egész család szereti a szilvalekváros papucsot, de hasznos bekapkodni belőle egy-egy kanállal is. Hasznosságáról
itt olvastam legutóbb.
Én nagyon egyszerűen főzök lekvárt, nem kavargatom órákig.
A jó szilvalekvár besztercei szilvából készül. a recept a következő:
Este kimagozok 9 kg szilvát (mag nélkül legyen 9 kg). Én le szoktam darálni, de sokan nem. Zsírral jól kikent edénybe teszem.
Tetejére :
- 1dl ecetet öntök
- 1 kg cukrot szórok
Reggelig állni hagyom, majd elosztóval a tűzre teszem és 4 óra hosszat főzöm (nem kavarom). Utána kavarás közben a kívánt sűrűségre főzöm, kb. fél óra. Üvegekbe teszem, tetejére késhegynyi szalicilt teszek és száraz gőzbe rakom.
Ilyen lesz:
1 megjegyzés:
Biztosan jó állagú a lekvárod. Szép a színe is. Nállunk a kertben van 3 keserves fácska tele szilvával. Igaz nem besztercei, de fini. Szerintem még érnie kell 1-2 hetet. Milyen keménységűből főződ? Még soha nem csináltam, de most annyi van, hogy kénytelen leszek. No meg szörpivel is próbálkozok majd.
Megjegyzés küldése