Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 dl olaj
2 tojássárgája
1 pohárka rum (elmaradhat)
késhegynyi só
A lisztet csipet sóval kelesztőtálba mérem. A tejet meglangyosítom, kb. 2 dl kiöntök belőle. Egy evőkanál cukrot teszek bele, feloldom, majd az élesztőt felfuttatom benne. Amikor az élesztő megkelt ráöntöm a lisztre, hozzáadom a tojássárgáját, a rumot, az olajat és a megmaradt langyos tejjel összekavarom. Nem kell nagyon kidolgozni!
Lezárom a kelesztőtálat és hagyom kelni. Amikor a tál teteje lepattan, még egyszer összekeverem a tésztát és újra kelesztem.
Így néz ki, amikor megkelt.
Jól lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra kinyújtom és kiszaggatom.
Itt egy rövid időre hagyom még kelni. Addig előkészítem az olajat, lekvárt, porcukrot. A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütöm. Vigyázni kell arra, hogy a deszkán lévő fánk felső oldala kerüljön az olajban alulra. Mielőtt az olajba teszem a közepét meghúzogatom. Először lefedve sütöm, majd megfordítás után fedő nélkül. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal kiszedem baracklekvárral megkenem és porcukorral megszórom.
Nagyon fincsi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése